Project Description

Balans en Stotteren

Stotteren is een stoornis in de vloeiendheid van het spreken. Stotteren kan in de kinderleeftijd ontstaan. Iedereen stottert anders. In het spreken kunnen herhalingen, verlengingen en/of blokkades van klanken of lettergrepen hoorbaar zijn. Iedere persoon heeft zijn eigen reactie op het stotteren. Sommige mensen vermijden spreeksituaties liever, stellen het antwoord geven uit of trekken zich terug uit sociale situaties. Een ander vecht tegen het stotteren, wil zijn zegje doen en kan meer spanning opbouwen. Iemand kan geleidelijk aan negatieve gedachten en emoties ontwikkelen die weer reacties bij het spreken beïnvloeden. Stotteren kan uitgroeien tot een groot communicatieprobleem waarbij het sociale leven en persoonlijke welzijn belemmerd kan worden.

Stottertherapie bij kinderen
Ieder kind struikelt weleens over zijn woorden. Maar deze haperingen kunnen toenemen. Als ouders kunnen dan zorgen ontstaan of het spreken normaal is of dat er wellicht sprake is van stotteren. Als u zich zorgen maakt is het raadzaam om contact te zoeken met een stottertherapeut. Samen kan dan gekeken worden wat er nodig is.

In de begeleiding van jonge kinderen tot 7 jaar staat ouderbegeleiding centraal. Hierin wordt getracht de directe omgeving van het kind aan te passen aan de mogelijkheden van het kind zodat er meer kans is op vloeiende spraak. Ook kan het zijn dat er direct met het kind spelenderwijs geoefend wordt om het spreken vloeiender te krijgen. Eventueel bijkomende problemen in de spraak- en/of taalontwikkeling worden meegenomen in de behandeling. Soms kan het ook wenselijk zijn de expertise van een orthopedagoog in te schakelen.

De kans dat het stotteren verdwijnt is het grootste tot 7 jarige leeftijd. Daarna wordt de kans op herstel steeds kleiner.
Ook voor kinderen van 7 jaar en ouder zijn er diverse begeleidingsmogelijkheden binnen de stottertherapie. Deze richten zich met name op het makkelijker en vrijer kunnen spreken en het leren omgaan met gedachten en gevoelens die het stotteren met zich mee kunnen brengen.

Voor kinderen en adolescenten is er ook de mogelijkheid om groepstherapie te volgen. Zie voor meer informatie ook www.damstegroep.nl

Stottertherapie bij volwassenen
info volgt nog

Op maat
In de begeleiding wordt gekeken naar de individuele problematieken betrokken factoren van de persoon die stottert en zijn omgeving. Samen bekijken we de persoonlijke wensen en doelen en wat hiervoor nodig is.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website van de NVST of op de site van het Stotterfonds.

<< Terug naar specialisaties